Preview Mode Links will not work in preview mode

Duimpjeworstelen


Professioneel filmfan Ruud Vos gaat elke week babbelen met een toffe gast, met wie hij van mening verschilt over een film. Nieuw of oud, het maakt niet uit. En het gesprek mag verder alle kanten op gaan.

Oct 6, 2020

Een luchtige film over verkrachting, hoe vlieg je die aan in een podcast? Blijkbaar kan dat vrij gezellig worden, getuige dit gesprek met film- en theatercriticus Elise van Dam over Elle (2016). Onze podgast was destijds al laaiend enthousiast over het eerste uitstapje van Paul Verhoeven nar Franse arthouse. Nou, die fascinatie is er niet minder op geworden.

Op klaarlichte dag wordt Michelle (Isabelle Huppert) in haar huis belaagd en verkracht. Maar om nou bij de pakken neer te zitten? Haar niet gezien. Ze heeft een videogamesbedrijf te runnen en een seksueel gefrustreerde buurman te verleiden. En bovendien is ze dankzij haar familiegeschiedenis tegen nogal wat onheil bewapend... Alhoewel, misschien broeit er toch meer onder haar strakke oppervlakte toch meer innerlijk leed dan ze wil laten zien?

Huppert won een Golden Globe voor haar hoofdrol, en de film werd daar ook bestempeld tot Beste Niet-Engelstalige Film. Maar bij de Oscars kon er niet eens een nominatie vanaf. In deze opzet hoort host Ruud bij Team Oscars en podgast Elise is Team Globes. 

Ook gaat het over afwijkend menselijk gedrag in het algemeen, hoe moeilijk Paul Verhoevens films soms in een hokje te duwen vallen, en de tweet van Martin Koolhoven waarin hij zich afvraagt: "Wie is Ruud Vos... ?"

Links:

Extra links: