Preview Mode Links will not work in preview mode

Duimpjeworstelen


Professioneel filmfan Ruud Vos gaat elke week babbelen met een toffe gast, met wie hij van mening verschilt over een film. Nieuw of oud, het maakt niet uit. En het gesprek mag verder alle kanten op gaan.

Dec 23, 2022

Baby Jezus is weer in het land, en dus is dit de perfecte tijd om weer een lekker seizoensgebonden film door de mangel te laten halen door onze gast. Deze keer is het Stanley Kubricks kerstige meesterwerk Eyes Wide Shut (1999). Het was zijn eerste film in twaalf jaar, en ook meteen zijn laatste. De montage was net een paar dagen klaar, toen deze messias voor filmnerds plotseling het leven liet. Het is ook de film die misschien wel, misschien niet, de twee hoofdpersonen hun huwelijk kostte. Toen nog het heetste echtpaar van Hollywood: Tom Cruise en Nicole Kidman.

Indiewire riep Eyes Wide Shut laatst nog uit tot de beste film van de jaren negentig. Wie dat nooit zou doen is onze podgast van deze editie Duimpjekerstelen, en legendarisch figuur in de comedywereld van de Benelux, Fokke van der Meulen. Hij is de kroegbaas van het leukste comedypodium in het Nederlands taalgebied, Café the Joker in Antwerpen, en staat met De Moppentappers ook geregeld zelf op het podium. En in zijn eigen pod, de Fokcast, praat hij vaak met o.a. comedianvrienden en filmmakers over alles wat zichzelf popcultuur durft te noemen. Fokke knows his shit, en als hij iets shit vindt uit het oeuvre van Kubrick, dan is het wel Eyes Wide Shut.

En verder gaat het ook over de vraag of je kritiek mag hebben op Stanley Kubrick (Fokke: "2001 is een fucking saaie kutfilm!"), onder welke omstandigheden Fokke wel magisch realisme trekt in films, en de vergelijking tussen 150-take-Stanley en one-take-Clint.

Steun Duimpjeworstelen op Patreon! En ontvang leuke extraatjes ^_^

Links:

Extra links: