Preview Mode Links will not work in preview mode

Duimpjeworstelen


Professioneel filmfan Ruud Vos gaat elke week babbelen met een toffe gast, met wie hij van mening verschilt over een film. Nieuw of oud, het maakt niet uit. En het gesprek mag verder alle kanten op gaan.

Mar 19, 2023

Tijdreizen is een van de leukste en spectaculairste subgenres van sciencefiction, maar in hoeverre klopt er wel hout van? Om daar met een kritisch oog naar te kijken, hebben we Prof. dr. Theo Rasing, hoogleraar natuurkunde en ontvanger van de Spinozapremie 2008, uitgenodigd. Niet in de gebruikelijke thuisstudio. Nee, we nemen plaats in het café van LUX Nijmegen, tijdens de achtste editie van wetenschapsfilmfestival InScience, waar misschien wel dé tijdreisklassieker draait.

Back to the Future (1985) is nagenoeg onaanraakbaar. Zie maar een gast te vinden die echt wil zeggen dat deze komische scifi-klassieker een stuk bagger is. En ook onze podgast beleeft vooral veel plezier aan het verhaal van de tiener Marty McFly die vastzit in 1955, en misschien ook nog eens het huwelijk van zijn ouders per ongeluk heeft verijdeld. Maar met een wetenschappelijke bril zijn er echt wel wat gaatjes te prikken in de wetenschappelijke basis voor BttF.

Is 1,21 gigaWatt namelijk wel genoeg energie om door de tijd te reizen? Prof. dr. Theo Rasing is door InScience uitgenodigd om dit cruciale plotdetail flink onderuit te halen, en komt alvast een voorproefje geven tijdens deze live podcastopname. En hij wil nog wel even wat meer details van kritiek voorzien.

Bovendien gaat het over energie als de uitdaging van de toekomst voor onze exponentieel groeiende behoefte aan informatietechnologie, de zon als perfecte energiebron, en geeft hij uitleg over wormgaten zoals je normaal alleen in films ziet. En tussendoor zegt hij ook nog kort even hallo tegen collega-hoogleraar Prof. dr. Peter Hagoort (Neurowetenschap), die toevallig langsloopt.

Steun Duimpjeworstelen op Patreon! En ontvang leuke extraatjes ^_^

Links:

Extra links: 

Deze aflevering is opgedragen aan Luuk van Huët (1978-2023). Rust in vrede, Luuk.