Preview Mode Links will not work in preview mode

Duimpjeworstelen


Professioneel filmfan Ruud Vos gaat elke week babbelen met een toffe gast, met wie hij van mening verschilt over een film. Nieuw of oud, het maakt niet uit. En het gesprek mag verder alle kanten op gaan.

Jan 10, 2024

Terwijl Spider-Man: Across the Spider-Verse hoog in veel top 10-lijstjes van Filmjaar 2024 prijkt, en mogelijk afstevent op een Oscar-winst, is er een klein meninkje dat dapper weerstand biedt tegen de concensus. Ok, vooruit, zo uniek is host Rudiepoes nou ook weer niet. Maar het is toch roeien tegen de stroom in: Across the Spider-Verse niet zo heel goed vinden als de rest. Het kon dan ook niet heel lang duren, voordat er wel iemand wilde aanschuiven om daarover met hem een appeltje te schillen.

En wat voor iemand? Filmjournalist en Gids.tv-hoofdredacteur Niels van Arkel weet namelijk wel wat van Marvel, en de verschillende filmuniversums rondom het superheldenmerk. Sterker nog: hij is mede-presentator van twee podcasts: De Filmschatcast en, veel belengrijker nog, Marvel's Force. Bovendien is Across the Spider-Verse één van zijn toppers van het afgelopen filmjaar, misschien zelfs wel dé topper. Als dan toch iemand een film moet verdedigen die eigenlijk geen verdediging nodig heeft, dan waarom niet iemand die er helemaal voor in de wieg gelegd is?

Across the Spider-Verse webslingt zich een nieuw avontuur in met Miles Morales en Gwen Stacy, die te maken krijgen met hun grootste existentiële nachtmerries. Dat je verhaal niet loopt zoals het hoort te gaan. Of is het wel degelijk mogelijk om je lot in eigen handen te houden, wat andere, fascistisch geënte Spider-Mans ook durven beweren? Wat Ruud echter verveld vindt: het is niet dat deze film daarop een antwoord geeft, want daar mogen we nog een paar jaar op wachten. Beyond the Spinnen-geduld, zou je kunnen stellen.

Het gaat in deze aflevering ook over de vraag of film en kunst twee verschillende dingen zijn, met hooguit een kleine overlap in het venndiagram, over "nooit boos weggaan, want anders gaan er dingen mis" en over de reële existentialistische bedreiging die er nu überhaupt bestaan voor het verschijnen van een derde deel in de Spider-Verse-reeks.

Steun Duimpjeworstelen op Patreon! En ontvang leuke extraatjes ^_^

Links:

Extra links: