Preview Mode Links will not work in preview mode

Duimpjeworstelen


Professioneel filmfan Ruud Vos gaat elke week babbelen met een toffe gast, met wie hij van mening verschilt over een film. Nieuw of oud, het maakt niet uit. En het gesprek mag verder alle kanten op gaan.

Dec 17, 2019

"Yippie-ki-yay, motherfucker!", een van de meest geciteerde zinnetjes uit de filmgeschiedenis. Je hoort het, en je voelt de kerstwarmte meteen opzwellen. Je ziet Bruce Willis meteen opdoemen in een viezig hemdje, met een dikke gun in zijn hand, en alles wat ook maar een klein beetje Duits klinkt is zijn leven onzeker. Die Hard is een icoon in de filmgeschiedenis, daar kunnen we het over eens worden.

Documentaireregisseur Suzanne Raes verwelkomt ons bij haar thuis, en nodigt ons uit om mee te denken over de vraag: in hoeverre is Die Hard nou een rasechte kerstfilm? Ze maakte prachtfilms als Hou Me Vast - De Dijk, 0.03 Seconden en het Gouden Kalf-winnende De Tegenprestatie. En op het afgelopen IDFA-festival in november ging MS in première.

In de film komt de New Yorkse agent John McClane (Willis) een beetje per abuis terecht op het kerstfeestje van het bedrijf van zijn vrouw Holly, terwijl ze al een tijdje uit elkaar zijn. Een groep Duitsers met geweren bestormt het gebouw en gijzelt de boel. McClane kan zich verschuilen, maar kan hij ook een einde maken aan deze wanpraktijken? Niet als het aan opperschurk Hans Gruber (Alan Rickman) ligt...

En verder gaat het over: stomme kerstcrackers met glühwein, filmmarathons voor de hele familie met kerst en de wonderbaarlijke acteur Bruce Willis.

Links: