Preview Mode Links will not work in preview mode

Duimpjeworstelen


Professioneel filmfan Ruud Vos gaat elke week babbelen met een toffe gast, met wie hij van mening verschilt over een film. Nieuw of oud, het maakt niet uit. En het gesprek mag verder alle kanten op gaan.

Nov 1, 2023

Weg van alles, even helemaal alleen met jezelf. Dat krijgt een volledig nieuwe dimensie in de Deense thriller Superposition. Het getrouwde – maar hoe lang nog? – koppel Stine en Teit verhuist met zoontje Nemo naar een hutje in de bossen van Zweden, om een jaar lang helemaal off the grid te gaan. Klinkt als goed podcastmateriaal? Ja, dat vindt Teit ook, die verslag doet van hun capriolen in audiovorm. En Stine gaat weer aan het schrijven. Maar dan blijken ze niet zo alleen als vooraf gedacht...

Het zijn vooral de gesprekken aan de podcastmicrofoon die onze podgast kunnen bekoren. Filmjournalist en VARAgids-redacteur Clementine van Wijngaarden glundert bij de gedachte hoe gemeen dit stel naar elkaar is. Maar er valt meer te beonderen aan deze film. Want waar het scifi-element van Superposition in werking gaat, worden er een hoop mooie filmische trucs voor de dag gehaald. De film is op zijn minst een bijzonder regiedebuut voor Karoline Lyngbye.

De titel komt overigens uit de quantummechanica, waarin de allerkleinste deeltjes zich in een superpositie op meerdere plekken tegelijk kunnen beginnen. Ga je ze echter meten, dan is een deeltje nog maar op één positie aanwezig, en vervallen de andere locaties. Dat is niet alleen onvoorstelbaar en verwarrend, maar ook een gegeven waar je lekker mee kunt spelen in verhaalvorm.

Host Ruud en podgast Clementine hebben het ook over hoe deze film zich verhoudt tot Jordan Peele's tweede film Us, over het gevaar dat films bij een tweede kijkbeurt misschien extra tegenvallen, en over hoe jezelf isoleren van de wereld misschien goed alternatief is voor relatietherapie.

Steun Duimpjeworstelen op Patreon! En ontvang leuke extraatjes ^_^

Links:

Extra links: