Preview Mode Links will not work in preview mode

Duimpjeworstelen


Professioneel filmfan Ruud Vos gaat elke week babbelen met een toffe gast, met wie hij van mening verschilt over een film. Nieuw of oud, het maakt niet uit. En het gesprek mag verder alle kanten op gaan.

Nov 19, 2019

Het moest er een keer van komen: een film in een andere taal dan de Engelse. Deze keer hebben we het over Werk ohne Autor (2018), de film waarmee regisseur Florian Henckel von Donnersmarck zijn groove terugvond. Zijn speelfilmdebuut Das Leben der Anderen (2006) werd namelijk alom bejubeld, maar opvolger The Tourist (2010) was voor velen maar slappe hap. Nu bij film drie zaten de zalen weer vol.

Maar niet iedereen is fan: filmdocent Mark Meuldijk was niet zo onder de indruk van Werk ohne Autor. Hij ziet er genoeg goeds in op sommige momenten, maar de film was zeker geen topper. Laat staan een meesterwerk, zoals filmregisseur William Friedkin graag roeptoetert. Gelukkig vond host Ruud het drie uur durende werk, losjes gebaseerd op het leven van kunstschilder Gerard Richter, goed genoeg om het gesprek aan te knopen.

En verder hebben we het over: het schilderproces in films, onfunctioneel naakt en de onverwachte tekortkomingen van de meeste lange filmepossen.