Preview Mode Links will not work in preview mode

Duimpjeworstelen


Professioneel filmfan Ruud Vos gaat elke week babbelen met een toffe gast, met wie hij van mening verschilt over een film. Nieuw of oud, het maakt niet uit. En het gesprek mag verder alle kanten op gaan.

Jun 2, 2020

Het is een beetje zoals die oude mop: een oude viezerik zit in de tram naar een jong grietje te staren. Als ze het zat is, zegt ze: "Voor 25 euro laat ik je zien waar ik aan mijn blindedarm ben geopereerd." De man trekt meteen zijn portemonnee. Het meisje, 25 euro rijker zegt: "Kijk, daar links is het ziekenhuis." Hoe goed de man op zijn nummer is gezet, hij blijft een smeerlap.

Woody Allen lijkt met zelfkritiek de hoofdpersoon Alvy Singer neer te zetten in Annie Hall (1977) en door zijn ogen een stukgelopen relatie te onderzoeken. Maar, zo oordeelt podgast en filmcriticus Lisa van der Waal, zo scherp is de zelfspot niet. Hij geeft vooral Annie zelf de schuld. En bovendien is Woody Allen nog steeds een vunzig ventje.

Maar kun je om deze punten heen kijken en toch de waarde zien van dit gedurfde vormexperiment dat destijds vier Oscars verdiende? Ja, daar is natuurlijk geen gemakkelijk antwoord op te geven. Duimpjeworstelen stort zich in de Woody Allen-discussie.

En verder gaat het natuurlijk over de aanleiding voor die discutabele positie van Woody Allen in de filmgeschiedenis met de kennis van nu, de interessante herkomst van de filmtitel en een film maken als een comedyset.

Links:

Extra link:

FactCheck Norris says:
"In deze aflevering zegt Ruud dat Ronan Farrow de beschuldigingen van zijn zus Dylan eerst niet serieus nam, en dat hij zelfs zou hebben getuigd dat hij ze niet geloofde. Dat is incorrect. In een aflevering van WTF zegt Farrow dat hij zich van de hele situatie afwendde en er niet over na wilde denken, maar niet dat hij ze niet geloofde. Ook zei hij ene speelbal te zijn geworden in de voogdijrechtszaak. Dat is iets anders dan getuigen."