Preview Mode Links will not work in preview mode

Duimpjeworstelen


Professioneel filmfan Ruud Vos gaat elke week babbelen met een toffe gast, met wie hij van mening verschilt over een film. Nieuw of oud, het maakt niet uit. En het gesprek mag verder alle kanten op gaan.

Nov 6, 2022

Gisteren opgenomen en vandaag al online! Deze aflevering kon je live bijwonen in Café LUX, tijdens het International Science Filmfestival Nijmegen (InScience), de Amazing Discoveries-editie. 

Dit is ook de allereerste aflevering waarin we een documentaire bespreken: Seaspiracy (2021) van Ali Tabrizi. De docufilmer ging als een soort onderzoeksjournalist de hele wereld over, om allerlei bedreigingen voor de oceanen in kaart te brengen. Maar hoe goed deugt zijn 'onderzoek'? Deze vooral activistische aanklacht tegen de wereldwijde visindustrie ging in elk geval in korte tijd helemaal viral. 

We onderwerpen deze film aan de kritische blik van Laura Bergshoef, wetenschapsjournalist bij het NRC Handelsblad. Als een ware FactCheck Norris stroopt ze de mouwen even flink op! Laura is blij dat dit belangrijke onderwerp wordt aangekaart in zo'n populaire film, maar heeft wel veel aan te merken op de methodologie van Tabrizi. 

Zo gaat het over cherrypicking en misrepresentatie van feiten, vertelt host Ruud waardoor hij toch overstag ging toen hij deze docu voor het eerst keek en wordt een belangrijke vraag gesteld. Welke belangen hebben Ruud en Laura namelijk zelf bij het maken van deze podcast?

Steun Duimpjeworstelen op Patreon! En ontvang leuke extraatjes ^_^

Links:

Extra links: